ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Радіотелескоп FAST зареєстрував 1652 швидкі радіоімпульси від одного джерела

Этот текст также доступен на русском языке

Найінтенсивніша зареєстрована послідовність імпульсів тривала з серпня по жовтень 2019. Вчених зацікавили не тільки частота і кількість спалахів, але і широкий діапазон яскравості серед них – це може стати підказкою до розгадки природи подібних явищ.

Дослідження було опубліковано в журналі Nature 13 жовтня.

Співробітник проводить обслуговування відбивальних панелей на радіотелескопі Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) за допомогою механізму мікрогравітації. Цей механізм покликаний допомогти знизити вагу тіла обслужного персоналу до значення в межах діапазону довговічності відбивальних панелей із використанням наповненого гелієм балону діаметром 7,6 метра.
Джерело: Alamy

Все імпульси походили з одного джерела, FRB-121102, що знаходиться в карликовій галактиці в трьох мільярдах світлових років від нас. Воно відоме своєю активністю: ще до рекордних спостережень FAST з нього було зареєстровано майже 350 спалахів.

Нове дослідження скористалося надвисокою чутливістю радіотелескопа, що дозволило вченим засікати навіть найслабші сигнали. Інтенсивність сягала 122 спалахів на годину, що перевищує показники будь-якого іншого зареєстрованого джерела радіоімпульсів.

Астрономи розділили спалахи на дві категорії: з високою яскравістю і з низькою. Як стверджує співавтор статті Дункан Лорімер, це може бути свідченням того, що за їх формування відповідають два різних механізми. Їх природа поки що невідома, але автори вважають, що висока енергія і відсутність періодичності щонайменше вказує на те, що FRB-121102 не походить з ізольованого компактного об’єкта, такого як нейтронна зірка, що обертається, або чорна діра.

З таким висновком згодні не всі: так, на думку Цзигао Дай, фізика з Науково-технічного університету Китаю, джерелом може бути магнетар – особливий тип нейтронних зірок з дуже сильним магнітним полем.

Радіотелескоп FAST. Джерело: ChinaPhotoPress

Хоча FAST не спроєктований для виявлення швидких радіоімпульсів, його надвисока чутливість дозволяє виявити те, що не помітили б інші телескопи. Саме тому для подібних досліджень FAST використовують разом з іншими радіотелескопами: так, канадський CHIME добре підходить для пошуку радіоспалахів завдяки своєму полю зору, що покриває половину неба.

FAST дуже добре підходить для таких досліджень, як наше – глибокий аналіз повторюваних радіоімпульсів.

Дункан Лорімер, співавтор статті та першовідкривач швидких радіоімпульсів

В майбутньому FAST буде продовжувати спостереження за FRB-121102 і не тільки: за словами головного автора статті Лі Ді, його команда працює над іншим джерелом, поведінка якого є “ще радикальнішою”. Всього за допомогою телескопа в межах проєкту Commensal Radio Astronomy FAST Survey, або CRAFTS, було виявлено 6 нових швидких радіоімпульсів, включно з одним, що повторюється.

21

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 2 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Коханий Дарт Мол
Вечность назад

Это передают по радиоканалу в Netflix Экспансию 6-й сезон)

Тревожний Майор Том
Вечность назад

Чудова стаття! Дякую за джерела, це завжди приємно

Марнотратна Лея С.
Вечность назад

Контент видалено за запитом автора

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.