ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Науковці склали мапу річок на Титані

Этот текст также доступен на русском языке

Використовуючи дані, отримані у ході місії “Кассіні”, команда астрономів склала детальні мапи метанових річок Титана. Найбільше користі їхня робота принесе запланованій місії NASA Dragonfly, у межах якої на поверхню супутника відправиться гвинтокрилий апарат.

Дослідження було опубліковано у виданні Planetary Science Journal.

Мережа каналів біля кратера Менрва в екваторіальній області Титана.
Джерело: J. W. Miller et al 2021 Planet. Sci. J. 2 142

Так само, як вода на Землі, рідкі метан і етан на Титані формують струмки, річки й озера. Розуміння того, як вони влаштовані, з усіма їхніми поворотами й відгалуженнями – ключ до розуміння геології цього світу, адже саме ними рухаються геологічні відкладення.

Системи каналів – серце мережі шляхів, якими пересуваються відклади. Вони показують місця концентрації органічного матеріалу поблизу тектонічних або навіть кріовулканічних об’єктів. Ці матеріали потім можуть потрапити в підповерхневий водяний океан Титана або змішатися з рідкою водою, що підіймається на поверхню.

Алекс Хейс, доцент астрономії з Корнелльського університету, співавтор статті

Титан – єдине окрім Землі тіло в Сонячній системі з активною гідрологічною системою: на ньому йдуть дощі, течуть річки та навіть є моря.

На відміну від Марса, на якому канали з річками були 3,6 мільярда років тому, на Титані їх можна побачити прямо зараз. Цей світ є яскравим прикладом схожої на земну гідрологічної системи, і наш єдиний шанс дізнатися, як змінюється планетарний ландшафт без рослин.

Головна авторка дослідження, Джулія Міллер, знайшла цікавий спосіб перевірити надійність даних радара “Кассіні”, за якими було складено карти: їх порівнювали з радіолокаційними зображеннями річок Землі, знизивши якість останніх до такого ж рівня. Це дало можливість зрозуміти межі якості даних «Кассіні» й визначити зображення, які можна було з упевненістю використати для роботи.

За словами Джулії, у формі річок приховано багато інформації:

За зовнішнім виглядом річки можна визначити дещо про матеріали, через який вона тече, про нахил поверхні, або про те, що взагалі відбувалося в цьому регіоні. Річки можна використовувати як відправну точку, щоб потім дізнатися більше про той світ, де вони протікають.

Місія Dragonfly відправиться до Титану у 2027 році. Посадку апарату на поверхню супутника заплановано на 2034-й.

Ці мапи допоможуть зрозуміти те, що знайде Dragonfly, та помістять результати місії у глобальний контекст.

Джерело: Cornell Chronicle

26

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 2 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Цікавий Дмітрій Олєговіч
Вечность назад

Цікаво, як скоро почнуть давати назви річкам на Титані? Впевнений, що серед них буде і Амазонка і Міссісіпі.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.