ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

“Кинджал”, який насправді “Іскандер”

Этот текст также доступен на русском языке
6

Як залякувати весь світ, але змогти тільки переграти самого себе. Про страшний “гіперзвук”, ракету Х-47М2 “Кинджал” та ігріща в імітацію. Колонка Stanislav Mankov.

Нещодавно, 19.03.2022, расєянське командування бодро відрапортувало, що днем раніше застосували для знищення підземного складу в районі Делятина черговий гіперзвуковий аналоговнет, ракету Х-47М2 Кинджал.

Історія про використання гіперзвукового аналоговнету полетіла в світ, зчинила гвалт, приступи зрадоперемоги та нанесла содомію. Що ж воно таке, та “гіперзвукова зброя” та “был ли мальчик”?

Почнемо з простого. В марті 2018 х#йло видав перформанс та розмахував збройним х#єм, пригрозив всім гіперзвуковими ракетами, які не перехопити та не збити. В тому ж році на параді 9 травня чітко-ясно показали МіГ-31К з підвішеними ракетами Х-47М2, заявленими як “маневруючі гіперзвукові ракети”.

Серед заявлених характеристик вундервафлі особливо виділяються:

  • швидкість Mach 10
  • маневри на гіперзвукові швидкості
  • дальність 1500-2000 км чи 3000+ км, в залежності від носія (МіГ-31К чи Ту-22М3М)

Що таке та чим страшний “гіперзвук”?

В реальному світі “гіперзвукова швидкість” – це умовний термін, який застосовують до швидкості об’єкта, яка у 5 чи більше раз перевищує швидкість звуку у даному середовищі. Прийнятий за замовчуванням оціночний параметр – число Маха (відношення швидкостей об’єкта відносно потоку та швидкості звуку в середовищі).

Тобто, гіперзвукова швидкість польоту, М > 5.

Що ти такоє, Х-47М2 “Кинджал”!?

Зовнішнім виглядом, габаритами та масою ця нова вундервафля нахабно та прямо нагадує ракету 9М723 Іскандер-М:

  • маса ~4300 кг
  • довжина ~8 м
  • діаметр ~1 м
  • маса БЧ ~500 кг, опціонально ядерний заряд.
  • ознак іншого типу двигуна, додаткових ступенів не виявлено – це одноступенева твердопаливна ракета.

Якщо щось має вигляд як Іскандер, масу як Іскандер, двигун як Іскандер – то це і є Іскандер. Навіть якщо на ньому напис “Кинджал”.

Фактично, на спеціалізований перехоплювач МіГ-31БМ підвісили балістичну ракету від Іскандер-М. Особлива тяга до потужного опалення грошима у расєян.

Хмм, окай, всілякі збочення бувають.

Чим відрізняється Кинджал від його “батька”, Іскандеру-М?

Ракета 9М723 комплексу “Іскандер-М” стартує з землі та підіймається на висоту ~50 км. Твердопаливний двигун працює 25 секунд. Той час, поки двигун працює – ракета набирає швидкість та може маневрувати. На висоті ~50 км аєродинамічні поверхні керування безсенсові, керування здійснюється газовими рулями. Після відпрацювання двигуна – падає по балістичній параболі, до влучання в ціль. Такий профіль польоту називають квазі-балістичним.

У випадку з ракетою Х-47М2 “Кинджал” профіль польоту такий самий, тільки старт ракети виконується в повітрі. Таким чином, це квазібалістична ракета повітряного старту. Хоча умовне позначення Х-47М2 з усіх сил намагається переконати нас, що це – крилата ракета (аля Х-22, Х-555 тощо).

Від чого залежить швидкість ракети?

Швидкість, набрана ракетою за час роботи двигуна, прямо залежить від швидкості витоку продуктів згоряння палива з камери згоряння та від кількості палива, по відношенню до загальної маси ракети.

Точні характеристики твердого палива у ворогів невідомі, але можна зробити припущення, що десь на рівні твердопаливних бустерів Space Shuttle – 2,45 км/с.

Для траєкторії на висоті 50 км це дає швидкість ракети наприкінці фази розгону в районі ~7M та дальність ~520 км. Отут є детальна стаття.

Отакої! “Старий” Іскандер – вже гіперзвуковий об’єкт, “гіперзвукова зброя”. Але без потужного піару навколо та аури непереможності. Як “новий” Кинджал, у таких саме габаритах, із подібною масою загальною та масою БЧ, з однотипним двигуном може досягти швидкості 10М?

Ніяк!

Чергова гола брехня у виконанні х#йла та рф.

Наскільки для нас небезпечний цей Іскандер-М в гримі, aka Кинджал?

Однаково, що Іскандер-М, що Кинджал. У щільні шари атмосфери ракета повертається зі швидкістю 2,1 км/с або менше, на висоті 12-15 км. Системи ППО С-300, які стоять у нас на озброєнні, здатні перехоплювати балістичні цілі зі швидкістю 2,8 км/с.

Секрет із дальністю розкривається просто: бойовий радіус носія (МіГ-31К або Ту-22М3М) плюс 500 км Іскандера/Кинджалу.

Таким чином:

  • розпіарений, потужно підігрітий пропагандою Х-47М2 “Кинджал” виявився старим-відомим 9М723 “Іскандером-М”, але в профіль
  • “гіперзвукова швидкість” виявилась взагалі цілком рядовим фактом для балістичних ракет
  • швидкість в 10М для Кинджалу – недосяжна
  • маневрувати “Кинджал” може тільки під час роботи двигуна
  • використовувати квазі-балістичні ракети з повітряним стартом – найдорожчий спосіб запуску та безсенсовий з точки зору раціо. Це чистий понт та залякування.

Дякую за увагу.

Автор оригінального тексту: Stanislav Mankov

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

95

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 111 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Корисний Вернер фон Браун
Вечность назад

Никогда не понимал ажиотажа насчёт "гиперзвуковых ракет"... Нет, по-настоящему гиперзвуковая ракета, такая как вяло пытаются сделать штаты второе десятилетие, с прямоточным гиперзвуковым двигателем на борту - это конечно было бы большое достижение технического прогресса... Только вот пока за "гиперзвуковые боеприпасы" выдают в основном способные разогнаться до пяти скоростей звука вне плотной атмосферы болванки . Является ли "кинжал" гиперзвуковым? Естественно, да. Точно так же как является гиперзвуковой F9 и даже старушка Фау2. но в атмосфере, и тем более выполняя какие то манёвры, подобный носитель и близко до гиперзвука недотягивает... Равно как и не является сколько то более сложным для перехвата, чем, скажем, старушка "точка у". Которая. кстати говоря, тоже разгоняется до гиперзвука на разгонной части траектории... В общем, хайп на пустом месте - в копилку к курганцам, арматам, бумерангам, ракушкам, терминаторам, чекмейтам и прочим пакфа. Кстати, кто нибудь видел их штурмующими Киев? Казалось бы, кто если не эти вундервафли?

Коррозійний Пітер Снепбек
Вечность назад

Ничего нового в россии по сути со временем СССР так и не создали. Россия может только отжимать, грабить, уничтожать. Страна рабов и дикарей. О Кинжале ещё хорошо рассказал Марк Солонин https://youtu.be/G4eCqV9Ogsw

Зоряний Спок
Вечность назад

Ну есть несколько нюансов. Первый - за счет "воздушного старта" стает доступен новый вектор атаки, недоступный для наземного старта. Второй - видимо на 9М723 смогли разместить "ловушки/ложные цели" (подробнее тут). Кроме того достаточно хороший обзор того самого применения Кинжала есть тут, особенно мне понравился там разбор "видео объективного контроля" от МО РФ. Подводя итог - Кинжал никакая не вундерфавля, а просто творчески допиленная совесткая 9М723 для расширения спектра применения.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.