ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

«Габбл» спостерігає, як Бетельгейзе повільно приходить до тями після потужного спалаху

Этот текст также доступен на русском языке
1
На цій ілюстрації показано зміни яскравости червоного надгіганта Бетельгейзе після колосального викиду поверхневої маси. Викинута речовина охолола й утворила хмару пилу, що на деякий час зробила зірку тьмянішою для спостерігачів з Землі. Ця подія порушила 400-денний період коливань яскравости світила, який астрономи вимірювали понад 200 років. Зображення: NASA | ESA | Elizabeth Wheatley (STScI)

Науковці NASA продовжують спостерігати за Бетельгейзе: згідно з новими даними, отриманими за допомогою «Габбла» та інших телескопів, червоний надгігант досі не може оговтатися після колосального викиду, що спричинив падіння його яскравости у 2020 році.

У 2019 році Бетельгейзе скинула рекордну частку своєї поверхневої маси – у 400 мільярдів разів більше, ніж у звичних для нас коронарних викидах Сонця. Вважається, що саме це стало причиною потемнішання зірки: відправлений у відкритий космос газ сукупною масою у декілька разів більшою за місячну незабаром сконденсувався в пилову хмару, що закрила від нас світло зірки.

Наразі астрономи отримали перше уявлення про довгострокові наслідки цієї події. Схоже, що 400-денний період коливань яскравости світила, знайомий людству вже понад два сторіччя, значно скоротився: мінімуми коливань після потемнішання розділяли 189, 97, 166 і 233 дні відповідно.

Механізм змін поки не зрозумілий, проте вчені припускають, що порушити період міг хаотичний рух конвекційних осередків у глибині зірки. Дані телескопів TRES і «Габбл» свідчать, що зовнішні шари атмосфери Бетельгейзе вже близькі до норми, проте її поверхня досі не стабілізувалася.

Бетельгейзе продовжує поводитися дуже дивно. У надрах зірки наче все скаче.

Андреа Дюпрі, головний автор дослідження

Астрономи вважають, що сам викид міг бути спричинений велетенською конвекційною струєю, що, рвучись назовні з надр світила, потривожила його фотосферу.

Це – вперше, коли ми можемо наживо спостерігати за викидом таких масштабів:

Ми застали щось, про що знаємо дуже мало. Змога за допомогою «Габбла» побачити цей колосальний викид безпосередньо, до деталей на поверхні Бетельгейзе є безпрецедентною розкішшю. Ми наживо спостерігаємо за еволюцією зірки.

Нові спостереження допомагають нам зрозуміти, як червоні гіганти втрачають масу в кінці свого життя, перш ніж стати надновими; кількість «скинутої ваги» суттєво впливає на їхню подальшу долю. Однак, запевняють вчені, дивна поведінка Бетельгейзе аж ніяк не значить, що зірка незабаром вибухне.

Джерело

23

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.