ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Завершився конкурс NASA на проектування шлюзів для неспіввісних конструкцій

Этот текст также доступен на русском языке

Multi-Gravity Active-Active Mating Adapter (MGAAMA) — це система стикування, призначена для з’єднання житлових елементів космічних суден та модулів в умовах як гравітації, так і мікрогравітації. Унікальною особливістю цієї системи стикування є те, що кожен активний кінець з’єднаний із центральною перегородкою через платформи, з зміщенням до 15 градусів по всіх 3-х осях між пристикованими елементами. Це дає змогу не лише стиковуватися на нерівній місцевості, але й дозволяє багатоелементним архітектурним формам слідувати гнучким траєкторіям поверхні, наприклад, навколо перешкод або навіть утворювати кругову структуру, таку як обертовий космічний корабель, призначений для створення штучної гравітації. Однак ця гнучкість ускладнює дизайн платформи шлюзу, яка в умовах природної або штучної гравітації повинна витримувати навантаження, а також не перешкоджати своїм приводам.

Переміг проект від nazarii.vareshchuk-1. Ця конструкція має простішу геометрію та використовує телескопічні балки як основний механізм. Загалом, це чудовий, дуже добре продуманий дизайн і найсильніша з розроблених концепцій. Система виглядає відносно зручною у використанні та в цілому задовольняє потреби MGAAMA. Основні компоненти здаються простими у виготовленні за допомогою ЧПК або інших технологій, і повинні працювати роками без втручання та технічного обслуговування.

Загальний вигляд дизайну – переможця

Друге місце зайняв проект від muhammad.fikri-28. Цей дизайн використовує існуючі рішення. Телескопічні трубки забезпечують велику гнучкість системи та забезпечують певний рівень модульності та ремонтопридатності. Трубки, здається, легко замінити, якщо виникнуть проблеми. Кругле січення повзунків зробить ходіння у взутті або шкарпетках на тонкій підошві більш комфортним, ніж по платформах з гострими краями. Ця концепція здається зручною, адже екіпаж міг би розслабитися, сидячи або лежачи на ній у вільний від роботи час – вона виглядає майже як масажер. Округла форма повзунків знижує ймовірність травм. Конструкція здається досить простою і дозволяє розібрати підлогу для огляду, ремонту тощо. Однак було б неприємно розбирати всю конструкцію, щоб дістати предмети, що впали. Було б краще, якби можна було знімати менші групи трубок за раз – достатньо велику кількість, щоб можна було дотягнутися вниз і працювати під підлогою.

Третє місце зайняв проект від podroykin.igor-1. Це простий і ефектний дизайн, наприклад решітки здаються знімними, що забезпечує легкий доступ для процедур технічного обслуговування. Конструкція модульна і має легкозамінні компоненти. Усі компоненти виглядають відносно простими у виготовленні. Більшість з них можна виготовити за допомогою обробки з ЧПК або 3D-друку. Відстань між ламелями є найбільшим недоліком цієї системи, вона зробить ходьбу трохи неприємною. Також оскільки проміжки між планками більші, ніж ширина самих планок, елементи на колесах може бути складно транспортувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

11

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 6 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Зла Лілу
Вечность назад

А зачем? Я просто тупой и не понимаю зачем этот переходник нужен. Для соединения несоосных модулей? то есть подразумевается что пол в одном модуле будет перпендикулярен силе тяжести, а другой пол будет под углом? астронавты скажут спасибо за пол под углом. А найти ровную поверхность или выравнять имеющиюся или выравнить модуль телескопическими ногами или мешками с реголитом нельзя? Для соединения модулей стоящих не по одной линии? а нанять дальнобойщика, чтоб он по теле присутствию идеально выровнял модуль нельзя? То есть потратить немного больше времени на выравнивание (а не тяп ляп) дороже и сложнее, чем производить, запускать переходник и потом с ним там заниматься любовью?

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.