ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Американські супутникові оператори широкосмугового зв’язку побоюються конкурентної загрози з боку КНР

Этот текст также доступен на русском языке
Доступність Starlink станом на грудень 2022 року. Зображення: SpaceX

У міжнародних «перегонах» низькоорбітальних супутникових угруповань зв’язку, безсумнівно, лідирує США. Проте у довгостроковій перспективі американським корпораціям не обійтися без сприяння уряду, особливо у суперництві проти КНР – йдеться у звіті Центру міжнародних та стратегічних досліджень.

У роботі, проспонсорованій компаніями SpaceX і Amazon Kuiper, аналітики описали економічні та політичні чинники, що обмежують конкурентоспроможність американських підприємств у цій галузі.

Основним їх суперником виступає КНР, чиї амбіції щодо створення власного угруповання супутників зв’язку на ННО характеризуються розмитими межами між приватним та державним сектором. Щобільше, КНР планує розширити зону покриття мережі на країни Азії, Африки та Південної Америки, в чому їм допомагає економічна програма «Пояс і шлях».

«Урядові Сполучених Штатів слід прагнути підвищити вплив держави за кордоном, працюючи з успішними операторами супутникових угруповань. Сильна економічна присутність у багатьох країнах-партнерах «Пояса та шляху» дозволяє КНР отримувати регулятивні поступки для своєї системи, одночасно перешкоджаючи співпраці з американськими компаніями».

Автори дослідження стверджують, що заплутана мережа національних та міжнародних регуляторів не здатна впоратися з масштабами сучасних угруповань – так, на листопад 2022 року SpaceX запустила понад 3500 апаратів і очікує на дозвіл запустити ще 30000. Звіт підкреслює необхідність реформи процесу: проблема не лише у швидкості прийняття рішень, але й у відсутності чітких і універсальних правил для компаній-операторів.

Тим часом китайська компанія SatNet звернулася до Міжнародної спілки електрозв’язку – регулятора при ООН – за дозволом вивести на ННО угруповання з 12992 апаратів. У звіті йдеться про те, що SatNet планує створити інфраструктуру для збирання супутників у космосі: «SatNet – критична частина стратегії КНР стати світовим лідером у сфері високих технологій».

Висновки дослідження підтримав один із глав Федеральної комісії зі зв’язку США Брендан Карр. Від імені Комісії він пообіцяв «працювати швидше» та повідомив про плани створити окреме «космічне бюро». Він також підтримав законопроєкт Палати представників від 8 грудня, що має оновити правила ліцензування супутників.

Джерело

9

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 42 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Вдала Хелен Ріплі
Вечность назад

Так, після рашистів, цивілізація змушена буде нищити хунвейбінів

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.