ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

У розташованої неподалік зірки знайдено дві потенційно придатні для життя планети

Этот текст также доступен на русском языке
2
Планети, що обертаються навколо зірки GJ 1002 очима художника. Зображення: Alejandro Suárez Mascareño | Inés Bonet (IAC)

Міжнародна команда вчених виявила дві потенційно придатні для життя екзопланети земного класу всього за 16 світлових років від нас.

Світи, що отримали назви GJ 1002b і GJ 1002c, обертаються навколо червоного карлика GJ 1002. Обидва з них мають масу, близьку до земної, і розташовані в придатній для життя зоні свого холодного світила – їх орбітальний період становить 10 і 21 земну добу відповідно.

Близькість екзопланет до Сонячної системи робить їх відмінними кандидатами на дослідження атмосфер методом спектрального аналізу. Так, спектрограф ANDES Надзвичайно великого телескопа, що наразі на стадії розробки, дозволить вченим перевірити атмосферу GJ 1002c на наявність кисню. Крім цього, обидві планети є підхожими цілями для запланованого космічного інтерферометра LIFE.

Виявити GJ 1002b і GJ 1002c було непросто через яскравість їхнього світила, надто низьку для більшости спектрографів. Однак, сумістивши дані інструментів CARMENES обсерваторії Калар-Альто та ESPRESSO комплексу VLT, астрономи змогли виміряти радіальну швидкість зірки з неперевершеною точністю до 30 см/сек.

Природа ніби хоче показати нам, що подібні до Землі екзопланети – дуже часте явище. Разом з останньою знахідкою, нам відомі вже 7 таких світів зовсім поблизу Сонячної системи.

Алехандро Суарес Маскареньйо, головний автор дослідження

Джерело

32

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 21 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Чудернацький Сергій Корольов
Вечность назад

Ну, це логічно, що спочатку знаходили суперЮпітери та всякі пекельні гіганти. З підвищенням можливостей інструментів, справжні екзоЗемлі посипляться як з рогу достатку

Чарівний Джеф Бізнес
Вечность назад

Катастрофа Vega C с Pleiades Neo 5 & 6 на борту Новость одной строкой - прямо сейчас Ариан Спейс в прямом эфире потеряла (по крайней мере, судя по телеметрии - официального заявления пока нет) свой лёгкий носитель на этапе работы второй ступени.

Коханий Майор Том
Вечность назад

Извиняюсь за оффтоп, но движок сайта опять делает штуки, так что приходится выложить новостную заметку в виде комментария: Старлинк V2 запускается через неделю? Как можно заметить в календаре запусков, на 28 декабря назначен первый запуск 5й группы спутников старлинк; однако недавно Эрик Бергер откопал запросы спейсов в FCC на запуск именно gen2 в те же сроки. Второе поколение официально "ужато" до размеров обтекателя F9 или тестовые аппараты просто будут несколько меньше? Твит Эрика: https://twitter.com/SciGuySpace/status/1604899073189969921?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1604899073189969921%7Ctwgr%5Ef1765659df64db276c88b46377d95416df4dcd38%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fvsatman888.livejournal.com%2F399193.html Оригинальный твит: https://twitter.com/VirtuallyNathan/status/1604869056783605761

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.