ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Airbus приєдналася до проєкту приватної космічної станції Starlab

Этот текст также доступен на русском языке
Концепція першої комерційної орбітальної станції Starlab. Джерело: Nanoracks

Компанія Voyager Space, що розташована в Денвері, штат Колорадо, США, 4 січня оголосила про партнерство з Airbus Defense and Space, підрозділом однієї з найбільших авіабудівних корпорацій у світі Airbus Group, у проєкті приватної космічної станції Starlab. Їхня співпраця стане важливим кроком у забезпеченні доступу європейських країн до використання станції після виведення МКС з експлуатації.

Компанії не розголошують додаткових подробиць щодо партнерства та умов фінансування. Відомо лише те, що Airbus надасть «технічну допомогу в проектуванні та поділиться досвідом» у цій галузі.

Про плани створення Starlab було повідомлено у жовтні 2021 року. У її конструюванні, окрім Voyager Space, також беруть участь американські компанії Lockheed Martin та Nanoracks. Остання отримала фінансування від NASA у розмірі 160 мільйонів доларів для підтримки цього проєкту в грудні 2021 року. Роботи проводяться в межах програми Commercial LEO Destinations (CLD), оскільки агенція готується перейти від МКС до розвитку комерційних орбітальних станцій до кінця десятиліття.

«Працюючи з Airbus, ми розширимо екосистему Starlab, щоб допомогти Європейському космічному агентству (ESA) та державам-членам продовжувати їхні дослідження в умовах мікрогравітації на ННО».

Ділан Тейлор, голова та виконавчий директор Voyager Space

Однак щодо такої спільної діяльності виникає проблема: платники податків у Європі не бажають платити безпосередньо приватним американським компаніям за використання комерційних космічних станцій. Представники ESA пояснюють це тим, що у такий спосіб вони підтримуватимуть промисловість США.

Тож питання співпраці Європейського космічного агентства з приватними компаніями та їхніми підрозділами залишається відкритим і буде розглядатися на наступному засіданні Ради міністрів у 2025 році. Проте одним із можливих варіантів його вирішення для агенції є конструювання власного пілотованого транспортного засобу, який міг би обслуговувати ці станції.

Airbus – не перша європейська компанія, що бере участь у подібному проєкті. Франко-італійський виробник аерокосмічної продукції Thales Alenia Space розробляє модулі для Axiom Space, які спочатку будуть пристиковані до МКС, а згодом – відокремлені для створення нової майбутньої приватної станції.

Джерело

20

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.