ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Телескоп ім. Джеймса Вебба детально дослідив область активного зореутворення

Этот текст также доступен на русском языке
Зображення емісійної туманності NGC 346 – області найактивнішого зореутворення карликової галактики Мала Магелланова Хмара. Скупчення газу на цьому знімку містять два типи водню. Газ рожевого кольору відповідає за хмари іонізованого водню з температурою близько 10 000 °C або вище, тоді як більш помаранчевий – представляє щільний молекулярний водень і є набагато холоднішим із температурою приблизно -200 °C або менше. Останній створює чудове середовище для формування зірок. Джерело: NASA, ESA, CSA, O. Jones (UK ATC), G. De Marchi (ESTEC), and M. Meixner (USRA). Обробка зображення: A. Pagan (STScI), N. Habel (USRA), L. Lenkic (USRA) and L. Chu (NASA/Ames)

Галактична туманність NGC 346 розташована в Малій Магеллановій Хмарі (Small Magellanic  Cloud – SMC) і має одні з найбільш динамічних областей зореутворення. До дослідження Веббом вона була сповнена таємниць. Спостерігаючи за її протозорями, вчені можуть дізнатися, чим відрізняються процеси народження зір в інших галактиках від Чумацького Шляху.

Цей регіон є цікавим для досліджень, оскільки умови та кількість металів (елементів, які важчі за водень та гелій) схожі на ті, що існували в епоху “космічного полудня” через 2-3 мільярди років після Великого вибуху. Тоді найбільш активно відбувались процеси зореутворення. В SMC, на відміну від Чумацького Шляху, концентрація металів менша. Очікувалося, що пилу в цій карликовій галактиці буде небагато, оскільки він складається саме з таких важких частинок. Проте результати роботи Вебба свідчать про протилежне.

Коли зоря формується, вона збирає газ та пил із навколишньої молекулярної хмари в акреційний диск. Він, зі свого боку, живить центральну протозорю. Раніше в цих регіонах NGC 346 вже був виявлений газ. Телескоп ім. Вебба вперше помітив безпосередньо пил в акреційних дисках.

Ми спостерігаємо будівельні блоки не тільки зірок, а й потенційно планет. Оскільки умови в Малій Магеллановій Хмарі близькі до “космічного полудня”, можливо, кам’янисті планети утворювались у Всесвіті раніше, ніж ми вважали.

Ґвідо де Марчі, співдослідник із Європейського космічного агентства

Попередні дослідження NGC 346 в інфрачервоному діапазоні стосувались зірок у 5-8 разів важчих за Сонце. Телескоп ім. Вебба дозволяє вивчати протозорі вдесятеро легші за наше Світило і тому допоможе дізнатись, чи впливає на формування зорі низький вміст металів. Наразі аналіз даних Вебба продовжується – він має дати нове уявлення про протозірки та їхнє навколишнє середовище.

Джерело

14

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.