ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Супутник Сатурна Мімас може мати прихований океан рідкої води

Этот текст также доступен на русском языке
Варіанти внутрішньої будови Мімаса. Зображення: NASA | JPL | SSI | SwRI

Минулого року команда вчених із Південно-Західного дослідницького інституту США знайшла докази того, що під поверхнею супутника Сатурна Мімаса може ховатися океан рідкої води. Місяць тому було знайдено ще одне підтвердження цієї теорії.

Минуле дослідження спиралося на геологічні спостереження, а також дані апарату «Кассіні» про коливання орбіти Мімаса. Цього разу, щоб зрозуміти будову супутника, вчені вирішили почати з його поверхні. Вони створили комп’ютерну модель формування 140-кілометрового кратера Гершеля – домінуючої риси ландшафту цього світу. Виявилося, що наявність внутрішнього океану під 55-кілометровим шаром льоду на момент зіткнення найкраще пояснює теперішню форму кратера – при тому, що попередні спостереження та моделі вказують на шар завтовшки всього 30 км.

Автори прийшли до висновку, що якщо підповерхневий океан Мімаса існує, то з моменту формування кратера він мав помітно збільшитися в обсязі внаслідок танення льоду. Поступове стоншення крижаної оболонки також допомогло б пояснити відсутність тріщин у поверхні супутника.

На думку вчених, Мімас може належати до «цілого нового класу океанічних світів, які не видають очевидних ознак наявности води під поверхнею».

Однак такі результати погано співвідносяться з нашим поточним уявленням про геологію та орбітальну еволюцію Мімаса. Вчені сподіваються, що подальші дослідження допоможуть краще зрозуміти феномен океанічних супутників Юпітера, Урана та інших планет – хто знає, скільки ще відомих нам тіл приховують під своєю поверхнею рідку воду?

Джерело

30

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 39 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Хороша Аліса Селезньова
Вечность назад

Гадаю, нашим нащадкам цікавішою буда б опція В. За таких розмірів тіла, ніякого вулканізму там бути не може. А отже крижані надра Мімасу тоді можуть стати одним із найстабільніших місць у всій Системі. І необмежена (майже) кількість води. Добре місце для бази

Зоряний Дарт Мол
Вечность назад

Я конечно не учёный, и меня терзают смутные сомнения если океан "под поверхностью", то что такое сама эта поверхность? Лёд(любой)? Хорошо, а почему тогда там кратер. При таком ударе весь лёд должен как бы... расплавиться, если физика не врёт, потом растечься и застыть гладенькой поверхностью. Если воды/жидкости мало и имеются ввиду некие "грунтовые воды", то кратер должен был залиться водой/жидкостью и... опять таки застыть. Как же так получается?

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.