ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астрономи дослідили зірку, яка змогла пережити зіткнення з чорною дірою

Этот текст также доступен на русском языке
Візуалізація надмасивної чорної діри, що поглинає зірку. Джерело: NASAJPL-Caltech

Міжнародна група вчених запропонувала нову модель частково повторюваних припливно-відпливних подій. У нещодавній роботі, опублікованій у журналі Astrophysical Journal Letters, науковці описують процес захоплення зорі чорною дірою, акрецію на неї матеріалу, а також часові проміжки до наступного його надходження з зорі.

Команда вивчає подію під назвою AT2018fyk, вперше виявлену у 2018 році. Зоря була захоплена чорною дірою внаслідок  процесу, відомого як механізм Ґіллса: подвійна зоряна система була розірвана гравітаційним полем чорної діри – одна зоря лишилась на її орбіті, а інша була викинута з центру галактики. 600 днів джерело яскраво світилося в рентгенівському діапазоні, але потім різко потемніло і стало невидимим – залишки зорі були проковтнуті масивним об’єктом. Однак ще через 600 днів учені знову почали бачити світло – це наштовхнуло їх на думку, що зоря пережила зіткнення й повернулася на орбіту чорної діри.

Досі вважалося, що зіткнення чорної діри та зорі є фатальною подією, у процесі  якої зоря повністю руйнується. Однак, спостерігаючи AT2018fyk через кілька років, ми побачили, що вона стала яскравішою. Це наштовхнуло нас на думку, що частина зорі пережила катастрофічне зіткнення і повернулась на те саме місце, щоб усе повторилося знову.

Томас Веверс, провідний автор дослідження з Європейської південної обсерваторії

Питання виживання зірки впирається в її траєкторію та близькість до чорної діри. Пряме зіткнення та перетин горизонту подій поглинули б зорю, а просте зближення, проте з перетином припливного радіусу – де припливна сила діри більша за гравітаційну, яка тримає зорю цілою – розірвало б її. У новій моделі зоря підійшла достатньо близько до нього, але не перетнула – зовнішню частину матеріалу забрала до себе чорна діра, а центр зорі залишився цілим.

За допомогою моделювання команда припускає, що період обертання зорі, яка була розміром із Сонце, навколо чорної діри становить 1200 днів. І 600 днів йде якраз на скидання матеріалу з зорі та його акрецію на масивний об’єкт. Окрім того, за оцінками, кожне проходження повз діру забирає в зорі від 1% до 10% її маси. Якщо це близько 1%, то зоря матиме ще кілька обертів, проте якщо 10% – вона, напевно, уже зруйнована.

Далі команда продовжить спостерігати за об’єктом для перевірки та уточнення своєї моделі. За прогнозами, джерело має потемніти у серпні 2023 року і знову стати помітним у рентгенівському діапазоні в 2025 році, коли матеріал акретуватиме на чорну діру.

Науковці стверджують, що нова модель прокладає шлях для досліджень подібних джерел, які були виявлені в минулому. Окрім того, з більшою кількістю спостережень вона допоможе краще дізнатися про фізику часткових припливних подій та екстремальних середовищ навколо надмасивних чорних дір.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

14

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Спокійна Гвін Шотвелл
Вечность назад

Вторая звезда из этой двойной неплохой такой пинок получила. Вот и метод для межгалактических путешествий, только вероятно с печальными последствиями для тел вокруг звезды.

Корисний Ерролович
Вечность назад

Наче фільм жахів. Вівісекція зіроньки на стрімчиках ютубу

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.