ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Детектор гравітаційних хвиль LIGO повернувся до роботи після трирічної перерви

Этот текст также доступен на русском языке
Погляд на гравітаційно-хвильову обсерваторію LIGO з висоти пташиного польоту. Фото: LIGO Laboratory

Після трирічної перерви вчені запустили детектор гравітаційних хвиль LIGO, який із 2020 року перебував на модернізації: оновлена апаратура підвищить його чутливість і дасть змогу спостерігати за більш віддаленими об’єктами.

LIGO складається з двох обсерваторій, розташованих в американських штатах Вашингтон і Луїзіана. Він був побудований 2000 року і 2010-го вже закривався на подібне вдосконалення своєї техніки. Почавши збір даних у 2015-му, детектор одразу ж виявив гравітаційні хвилі від злиття двох чорних дір.

Перед кожним запуском учені оновлювали компоненти детектора та методи аналізу даних. З 2017 року було оголошено про початок спільних спостережень з європейською обсерваторією – інтерферометром Virgo. До 2020 року LIGO провів три цикли спостережень і виявив близько 90 гравітаційно-хвильових подій від злиттів чорних дір і нейтронних зірок.

На початку травня 2023 року дослідники провели короткий тестовий запуск детектора, щоб переконатися, що все працює, і 18 травня LIGO знову виявив гравітаційні хвилі. Одним із головних поліпшень системи буде функція, що зменшує шум детектора: це дасть змогу команді реєструвати набагато слабші сигнали. Новий цикл спостережень офіційно розпочався 24 травня і триватиме 20 місяців: LIGO працюватиме разом із Virgo та новим японським детектором гравітаційних хвиль KAGRA.

Особлива увага приділятиметься виявленню та локалізації гравітаційних хвиль у реальному часі. Якщо вчені зможуть швидко зафіксувати подію та сповістити про це інших астрономів, це дасть змогу вивчити джерело сигналу за допомогою телескопів з усього світу, що працюють у всіх діапазонах довжин хвиль — від рентгенівських до радіохвиль.

Джерела:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

21

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 2 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Корисний Джон Інспракер
Вечность назад

Це дуже важливі інструменти для вивчення всесвіту. Бажаю успіхів та сподівають на цікави результати.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.