ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Вчені вперше поспостерігали полярний циклон на Урані

Этот текст также доступен на русском языке
Погляд на полярний циклон Урана в різних діапазонах довжин хвиль: K, Ka и Q. Зображення: NASA | JPL-Caltech | VLA

Вчені вперше отримали докази існування полярного циклону на Урані. Завдяки апарату Voyager-2 вже було відомо, що на південному полюсі планети є вихори, а тепер вони були виявлені і на північному. Частково нове відкриття стало можливим завдяки нинішньому положенню Урану на орбіті: останні кілька десятиліть полюси не були спрямовані в бік Землі, але з 2015 року вчені отримали кращий огляд для спостережень.

За допомогою масиву радіотелескопів Very Large Array дослідники зазирнули під хмари планети і визначили, що повітря, яке циркулює на північному полюсі, тепліше і сухіше, що є ознакою сильного циклону. Він дуже схожий на ті, які були виявлені на Сатурні апаратом Cassini. Але, на відміну від Землі, циклони на Урані та Сатурні виникають не над водою і не дрейфують: вони тримаються над полюсами.

Це відкриття остаточно підтвердило той факт, що всі планети Сонячної системи мають вихори в атмосфері (крім Меркурія, у якого вона не виражена): Уран став останньою з них, у кого вони були виявлені.

Тепер учені уважно стежитимуть за розвитком циклону на Урані та шукатимуть відповіді на нові запитання про атмосферу крижаного гіганта.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

13

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.