ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Іонно-плазмовий двигун для Маска?

Этот текст также доступен на русском языке

Харківський ФЕД хоче добратися до Ілона Маска і зробити йому таку пропозицію, від якої той не зможе відмовитися

Природно, що Ілон Маск вже став «священною коровою» для галузі. Працювати на нього мріють багато хто у всьому світі. Ось і харківський дядько, президент Асоціації «Укравіапром», голова правління АТ «ФЕД» Віктор Попов, прямо так і сказав у інтерв’ю Укрінформу:

«…наше завдання — добратися до Ілона Маска, почати роботу з його компанією. І, думаю, у нас вийде»

«…наше завдання — добратися до Ілона Маска, почати роботу з його компанією. І, думаю, у нас вийде»

З одного боку, бачимо дуже здоровий прагматичний підхід — глибока кооперація і спеціалізація на системах, які можуть бути цікавими грандам.

З іншого боку, хоч ви мене бийте, але що таке іонно-плазмовий двигун?

Агов, харківські гуру, зізнавайтеся! Що ви там вже таке створили? Як воно працює? І чи пан Попов нічого не наплутав?

Уривок інтерв’ю стосовно теми питання

Ви неодноразово у коментарях ЗМІ говорили, що вже 80-90% продукції FED йде на експорт. З якими країнами зараз найактивніше співпрацюєте?

Спочатку зазначу, що ми живемо в час, коли з’являються і розвиваються нові ринки, пов’язані з авіапромом і космосом. Усі країни це чітко розуміють. Тому що йдеться і про оборону, і озброєння, і комунікації, і дослідження тощо. Наша компанія бере активну участь у зарубіжних програмах. Для Південної Кореї поставили систему управління літальним космічним апаратом. І очікуємо, що скоро буде продовження цього космічного проєкту. Також у них є програма зі створення свого винищувача, і ми теж беремо участь в ній. Підписали контракт на розробку і виготовлення системи управління авіаційним двигуном.

За останні три роки ми вийшли на європейський ринок – з новими виробами саме для них. Вже укомплектували два супутники для Європейського космічного агентства.

Що саме робили?

Виготовили основну частину нової системи охолодження. Потужності супутників зростають, і необхідні нові рішення. І от за 4 роки ми разом з науковцями «ХАІ» (Національний аерокосмічний університет ім. Жуковського «Харківський авіаційний институт», – авт.) розробили абсолютно нову систему охолодження для найбільшого супутника, який Європа виготовляє на замовлення американської компанії SES (володіє 45% телекомунікаційних супутників, – авт.). Супутник вже змонтований і зараз тестується, скоро його перебазують на стартовий майданчик, де ведеться монтаж ракети. На кінець січня заплановано виведення на орбіту. Тож ми чекаємо, коли АТ «ФЕД» буде в космосі. Це великий крок. По-перше, тому що ми – українські наука і фірма – показали, що наш потенціал в галузі фундаментальних наук і виробництво конкурентоспроможні. Уявляєте, якщо американці і європейці прийшли до нас, до країни, в якій йде війна, то це вони зробили від безнадії, бо у них такого немає, вони такого не створили. А ми змогли. І наразі ми вже беремо участь у Європейському тендері на виготовлення 34 супутників. А взагалі наше завдання – добратися до Ілона Маска, почати роботу з його компанією. І, думаю, у нас вийде.

Амбітна планка навіть для вже такої успішної компанії.

Будуватимуть місячне село, використовуватимуть цю нашу систему охолодження, тому що вона підходить не тільки для супутників.
Друге. Маск пропонує летіти на Марс, але тільки в один бік. Тому що сьогодні необхідні інші двигуни – не рідинні і твердопаливні. Іонно-плазмові. І ми разом з «ХАІ» розробили такий двигун і випробовуємо зараз. Такі двигуни потребуватимуть не лише для перельотів. Ось уявіть собі: маленький космічний «трактор», який прибирає сміття на навколоземній орбіті. Також необхідні апарати, на яких можна лагодити супутники. Оп, з орбіти на орбіту. «Під’їхав», «підлікував» – і все ОК! Як з електрикою: увімкнув-вимкнув двигун, з рідинним це неможливо.

Я хочу зазначити, що Україні треба просувати кластери або асоціації і, відповідно, їхній спільний продукт. Так працює весь світ. До таких об’єднань є довіра. Чому? Тому що, наприклад, сьогоднішні авіаційні продукти вимагають різнобічних знань, і одне підприємство не може мати наукові та виробничі компетенції на 100%. Тому, коли я кажу, що наш харківський кластер «Мехатроніка» розробив інноваційну систему управління двигунами, це за кордоном звучить зрозуміло. А коли ми говоримо, що «ФЕД» розробив систему управління, можна почути і скепсис, мовляв, а чи не прибріхуєте ви трошки? Так, ми інтегральне підприємство, яке може правильно налагодити роботу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

17

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 12 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Цікавий Джеф Бізнес
Вечность назад

Тут слишком много общих слов и мало конкретики. Попов акцентирует внимание на системе охлаждения и ионно-плазмовых двигателях. Двигатели у Старлинков есть, другие пока не нужны. С охлаждением вроде там проблем не наблюдается. Может ФЕД действительно разработал нечто достойное внимания и что подойдёт Спейсам как влитое, хотя шансы малы. Все компании Маска пилят ключевые части своих продуктов сами. Они слишком гибкие, у них я думаю и чертежей нет. Собрались 10 человек в комнате, набросали на доске +/- что всем кажется логичным и версия 0.1... в продакшн (дико утрирую конечно). Не взлетело, репы почесали, поправили чутка и версия 0.2... в продакшн :) . Не думаю что украинская компания сможет влиться в такую работу. Тут и языковая и временная разница и полярно различный стиль работы. Пусть ФЕД пробует конечно, я желаю им удачи. Но верится едва.

Прекрасний Спок
Вечность назад

> З іншого боку, хоч ви мене бийте, але що таке іонно-плазмовий двигун? С вероятностью 99% подразумевается "стационарный плазменный двигатель". В англоязычных работах он часто называется "холловским ионным двигателем", а от того, подобно "вна Украине", возникло обозначение "ионно-плазменный двигатель", чтобы и русскоязычным (у кого он "плазменный") и англоязычным (у кого он "ионный") было понятно. Подробнее про эти двигатели я писал в этой статье. Но Маск производит свои собственные СПД, и на кой чёрт ему сдались украинские - это решительно непонятно. Похоже, что народ просто "немного" не соотносит свои мечты с реальностью.

Фальшивий Wall-E
Вечность назад

https://ua.news/ua/v-harkove-uspeshno-yspytaly-yonno-plazmennyj-dvygatel-dlya-dalnego-kosmosa/?fbclid=IwAR1WcdurhsWZ4Fuf9O5fT-SKIWpyPzDCoza1PYQoYT9X90Fe78eouhG2HlA

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.