ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Axiom Space та SpaceX запустять ще три місії на МКС

Этот текст также доступен на русском языке
1

2-го червня Axiom Space заявила про укладення угоди зі SpaceX на три запуски Crew Dragon. З їхньою допомогою перша компанія доставить на МКС три комерційних екіпажі у складі місій Ax-2, Ax-3 та Ax-4.

За Ax-1 на Міжнародну космічну станцію полетять ще три місії від Axiom Space: Ax-2, Ax-3 та Ax-4. Всі вони використовуватимуть Crew Dragon та Falcon 9, та стануть першим кроком компанії до створення комерційної космічної станції. Credit: NASA

Перша комерційна місія Axiom на МКС, Ax-1, вже має схвалення NASA й запланована на 2022-й рік. Вона, як і три наступні, використовуватиме апарат Crew Dragon та ракету Falcon 9.

Представник Axiom Б’ю Голдер розказав видавництву SpaceNews, що найважливіший результат угоди між двома компаніями – гарантія доступу Axiom Space до «Дракону»: «Це – апарат, що показав себе в роботі і може витримати темп запусків, на який розраховує компанія». Він додав, що розширення партнерства між двома лідерами галузі – важливий крок на шляху до комерціалізації низької навколоземної орбіти.

«Axiom було засновано на баченні довгострокового комерційного освоєння космосу, – каже генеральний директор та президент компанії Майкл Суффредіні. – Ми прагнемо досягти такого майбутнього: ми організуємо перші в історії приватні місії на МКС, що прокладуть шлях для створення нами першої у світі комерційної космічної станції».

Вже відомо, що командиром в Ax-1 буде колишній астронавт NASA Майкл Лопез-Алегріа, а клієнтами – бізнесмени Ларрі Коннор й Марк Паті, а також екс-пілот та бізнесмен Ійтан Стіббе. 25-го травня також було оголошено, хто стане командиром екіпажу та пілотом Ax-2: це будуть Пеґґі Вітсон (у минулому – теж космонавт NASA) і гонщик Джон Шоффнер відповідно. Імена пасажирів Ax-2, як і склад екіпажів майбутніх місій, наразі не відомі.

За словами Axiom Space, метою Ax-1, 2, 3 і 4 є підготовка до запуску модулів приватної космічної станції та їх інтеграції з модулем МКС Гармонія. Запуск планується на 2024-й рік, а у 2028-му році, за очікуваннями компанії, Axiom Station буде готова до відстикування.

Стратегія комерціалізації низької навколоземної орбіти, що була оголошена NASA у 2019-му році, дозволяє проводити дві місії з комерційним екіпажем на МКС на рік, і збільшувати цю цифру агенція не планує.

Новий контракт зі SpaceX дозволить Axiom Space запускати місії на МКС до 2023-го року включно за умови, що компанія зможе «вибити» собі слоти для запусків у 2022-му та 2023-му роках (з Ax-1 зробити це вже вдалося). На брифінгу Суффредіні прокоментував цей момент: «Ми готові літати 2 рази на рік, але, як і решті компаній, нам доводиться змагатися за цю можливість».

В SpaceX також раді співробітництву: «Ми надзвичайно раді розширити нашу співпрацю з Axiom, щоб зробити польоти у космос доступнішими» – заявила президент та виконавчий директор SpaceX Ґвен Шотуелл.

Перед початком Ax-1 SpaceX запустить місію Inspiration4 – її заплановано на цю осінь. Командувати місією буде мільярдер Джаред Айзекман. З МКС вона, щоправда, не буде стикуватися, а замість цього 3 дні проведе на більш високій орбіті.

Більше про плани Axiom Space можна прочитати на офіційному сайті компанії.

Джерела: SpaceNews, Axiom Space.

24

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 47 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Осяйний Дарт Мол
Вечность назад

Улыбнуло: > Холдер добавил, что расширение партнёрства между двумя лидерами отрасли – важный шаг на пути... Аксиом ещё ничего не сделали, а уже "лидер отрасли". Ну разве не мило? > целью миссий Ax-1, 2, 3 и 4 является подготовка к запуску модулей частной космической станции и их интеграции с модулем МКС Гармония. ... а к 2028-му, ... Axiom Station будет готова к отстыковке. Вполне адекватный план. Именно то о чем я и писал ранее. Гораздо проще пристроиться к существующей МКС, построить свой сегмент, а потом отстыковаться, чем строить всё на "голом месте". > В SpaceX тоже рады сотрудничеству: «Мы невероятно рады расширить своё сотрудничество с Axiom, чтобы сделать полёты в космос доступнее» Это камень в огород тех кто говорил что у Спейсов не будет спроса. Сегодня два полёта в год, когда добавят свой сегмент возрастёт и поток туристов, ну и дальше по нарастающей. На земле масса богатых людей которым нужны необычные ощущения. Полёт в космос, по моему, самое крутое из всех возможных. Так что если ты не летал - ты нищеброд :)

Чарівний Джон Інспракер
Вечность назад

Самое главное: влияет ли увеличение числа полëтов на цену за "кресло"?

Злий Фьодор Дмітрієвіч
Вечность назад

>будет использовать капсулу Crew Dragon и ракету Falcon 9 Немного режет взгляд

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.